Licitatii Imobiliare Online "Standardul pentru licitatii imobiliare!"
Cauta Proprietati:


Inscrie-te aici pentru a primi informații despre licitațiile noastre!Informatii Despre Palatul Culturii Ploiesti


Informatii Despre Muzeul Judetean De Biologie Ploiesti


Informatii Despre Muzeul Ceasului Ploiesti


Informatii Despre MUZEUL JUDETEAN DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE PLOIESTI


Informatii Despre Muzeul Petrolului Ploiesti


 
ȘTIRI
Credite Ploiesti - Cine îşi mai permite un credit pentru casă?
Data Adaugarii: 2009-02-09
Sursa: http://www.republicanul.ro/index.php?act=show&id=articol&ids=8210

Cine îşi mai permite un credit pentru casă?
 

Autor: Marius GHEORGHE

Odată cu relaxarea creditelor, se dă din nou startul la contractarea creditelor. Însă cine îşi poate contracta acum un împrumut pentru o locuinţă? Sau cine poate rezista ratelor extrem de mari? Spunem asta pentru că, în ciuda schimbărilor şi relaxării, cât de cât, a condiţiilor de creditare, numărul celor care se încumetă şi reuşesc să încheie un astfel de contract este destul de mic.
 
Pentru un credit de maximum 100.000 de euro, o familie cu vârsta medie de 35 de ani, ar trebui să aibă un venit cumulat de circa 5.000-6.000 de lei pe lună. Însă, în funcţie de gradul de îndatorare aplicat de fiecare bancă, grad ce poate ajunge la 65%, suma poate creşte simţitor. De exemplu, la un grad de îndatorare de 35%, familia din exemplul nostru poate obţine un credit imobiliar de 70.000 de euro, iar pentru un grad de îndatorare de 60%, suma contractată va creşte la 90.000 de euro. Mai departe, dacă clientul prezintă un risc scăzut şi nu mai are alte datorii, i se poate aplica un grad de îndatorare de 65% şi poate obţine un credit de peste 110.000 de euro.

Fără avans nu se poate!

Totuşi, contractarea unui credit pentru locuinţă rămîne accesibil doar celor cu venituri foarte mari. Astfel, o familie cu un venit de 6.500 de lei, care va contracta un împrumut de 100.000 de euro pentru o durată de 30 de ani, va trebui să plătească o rată lunară de 750 de euro, la un grad de îndatorare de 50%. Cu cât creşte gradul de îndatorare, cu atât creşte şi rata lunară ce trebuie plătită la bancă. Pentru un grad de îndatorare de 65%, o familie cu un venit de 5.000 de lei va trebui să plătească o rată lunată de 800 de euro. De asemenea, băncile vor stabili, în cursul acestei săptămâni, şi un avans ce trebuie plătit la contractarea creditului, care va fi în jurul procentului de 20-25% din valoarea creditului contractat.

Fără teste de stres

BNR a decis, săptămâna trecută, să permită băncilor să crească gradul de îndatorare al persoanelor fizice cu până la 60-70% din venit, ceea ce înseamnă că vor creşte sumele pe care populaţia poate să le împrumute de la bănci. De asemenea, s-a decis să se renunţe la testele de stres aplicate portofoliilor de împrumuturi garantate imobiliar, dar să se păstreze obligativitatea fişei fiscale la dosarul de documente necesare pentru obţinerea unui credit. Băncile pot calcula un grad de îndatorare mai mare pentru solicitanţii de credite, dacă aceştia vor garanta împrumuturile cu proprietăţi imobiliare de bună calitate, dar evoluţia creditării depinde în principal de capacitatea băncilor de a mobiliza resursele financiare, anunţă BNR.

inapoi