Licitatii Imobiliare Online "Standardul pentru licitatii imobiliare!"
Cauta Proprietati:


Inscrie-te aici pentru a primi informații despre licitațiile noastre!



Informatii Despre Palatul Culturii Ploiesti


Informatii Despre Muzeul Judetean De Biologie Ploiesti


Informatii Despre Muzeul Ceasului Ploiesti


Informatii Despre MUZEUL JUDETEAN DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE PLOIESTI


Informatii Despre Muzeul Petrolului Ploiesti


 
ȘTIRI
Imobiliare Ploiesti Casele istorice din Ploieşti, lăsate de izbelişte
Data Adaugarii: 2009-02-05
Sursa: http://www.adevarul.ro/rss/articol/casele-istorice-din-ploiesti-lasate-de-izbeliste.html

Casele istorice din Ploieşti, lăsate de izbelişte
Clădirile monumente istorice se prăbuşesc din cauza proprietarilor care refuză să le renoveze, iar autorităţile rămân impasibile.
Imobilele în care au locuit în urmă cu zeci de ani mari personalităţi ale Ploieştiului şi ale României sunt lăsate în paragină, ca urmare a dezinteresului proprietarilor lor actuali. Lucian Vasile este coordonatorul proiectului „Case care plâng" şi a reuşit să inventarieze în cadrul acestuia nu mai puţin de 200 de imobile cu valoare arhitecturală din Ploieşti, mărturii ale activităţii unor personalităţi locale, care sunt acum în pericol de a dispărea de pe faţa pământului.

Blocul amintirilor

Este şi cazul blocului în care a locuit Toma Caragiu. „În acest bloc a trăit, la mansardă, pentru o perioadă de timp, actorul Toma Caragiu",explică Lucian Vasile. Locuinţa este situată într-un imobil construit între 1920 şi 1924 de către Dumitru Dumitrescu, poreclit Toboc. Acesta a ridicat clădirea făcând peste 15 ani de economii din salariul primit la tipografia lui Alexandru Radovici.

Aventurierul fără casă

Deşi la Ploieşti există o casă memorială aparţinând lui I.L. Caragiale, în acest dramaturgul român nu a locuit niciodată, el aparţinând familei Dobrescu. Totuşi, Ion Luca Caragiale a locuit zece ani într-un imobil situat pe Strada Temelie Dinescu, actuala Ştefan cel Mare. În 1980, a fost dărâmat fără milă. O altă clădire unde a locuit Caragiale, amplasată pe Strada Negustori, acum George Coşbuc, a avut o soartă similară. Ea a fost lăsată de proprietarul actual să se degradeze, până când s-a prăbuşit în primăvara anului trecut.

Casă de arhitect în paragină

Arhitectul Toma T. Socolescu, fiul lui Toma N. Socolescu, decide în 1913 să-şi ridice un imobil care să fie exact pe gustul său. Astfel, la intersecţia străzilor Gheorghe Lazăr şi Ştefan cel Mare,  construieşte  o clădire inovatoare în ţară la vremea aceea, care se remarcă prin structura din beton armat şi cărămidă şi faţada ieşită din tipar. Socolescu a renunţat la obişnuitele ştucaturi care încadrau ferestrele, folosind arcadele. Imobilul a fost puternic afectat de bombardamentele americane din cel de-a Doilea Război Mondial, iar după reparaţii faţada şi-a schimbat total forma. La partetul imobilului a funcţionat după război o cooperativă româno-rusă, iar în perioada ceauşistă aici era brutăria "Sănătatea". A fost naţionalizată în 1950 şi niciodată reabilitată de atunci.

Cuibul necuvintelor

În modesta casă de pe Strada General Cernat nr.2, devenită apoi Nichita Stănescu nr.1, s-a născut, a trăit anii copilăriei şi adolescenţei şi s-a format ca om marele poet Nichita Stănescu. Clădirea a fost ridicată între 1926-1927 de bunicul poetului, Hristea Stănescu, şi de cei doi fii mai mici Gheorghiţă şi Nicolae, ultimul fiind tatăl poetului. În 13 decembrie 2002, casa marelui poet are marele noroc de a deveni Casă Memorială, una dintre puţinele imobile în care a trăit o personalitate ploieşteană care a rezistat şi a învins indiferenţa semenilor.

inapoi