Licitatii Imobiliare Online "Standardul pentru licitatii imobiliare!"
Cauta Proprietati:


Inscrie-te aici pentru a primi informații despre licitațiile noastre!Informatii Despre Palatul Culturii Ploiesti


Informatii Despre Muzeul Judetean De Biologie Ploiesti


Informatii Despre Muzeul Ceasului Ploiesti


Informatii Despre MUZEUL JUDETEAN DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE PLOIESTI


Informatii Despre Muzeul Petrolului Ploiesti


 
ȘTIRI
Locuinţele ieftine au TVA de numai 5 procente
Data Adaugarii: 2009-01-29
Sursa: http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/locuintele-ieftine-au-tva-de-numai-5-7163.html

Ordonanta de urgenta nr. 200/2008, care modifica Codul fiscal în sensul reducerii TVA la 5% la cumpararea unei locuinte, da batai de cap posibililor beneficiari.


Una dintre problemele aparute este situatia în care avansul a fost achitat în cursul anului 2007 sau 2008, calculat cu TVA de 19%, iar achitarea integrala urmeaza a fi efectuata în cursul acestui an.


În acest caz, se va aplica TVA de 5% la întreaga valoare a facturii. Sunt multe situatii în care constructorii refuza sa factureze întreaga valoare la noua cota de TVA, desi legea îi obliga în acest sens.


La data la care vor fi îndeplinite formalitatile legale pentru transferul dreptului de proprietate asupra apartamentului, furnizorul va storna factura de avans emisa în anul 2008 cu TVA de 19% si va factura întreaga contravaloare a apartamentului respectiv cu TVA de 5% beneficiarului, daca sunt îndeplinite conditiile prevazute la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal explica reprezentantii Ministerului Finantelor.


Cota redusa de TVA se aplica locuintelor care au o suprafata utila de maximum 120 metri patrati, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei.


O alta conditionare este ca, în momentul vânzarii, locuinta sa poata fi locuite ca atare, adica sa fie complet finisata.Aceasta facilitate se adreseaza persoanelor fizice, cu conditia sa nu mai fi beneficiat vreodata de cota de 5%.


Precizari de la finante

Vânzatorul este obligat sa storneze factura de avans, emisa în 2008 cu 19%, si sa factureze întreaga contravaloare a apartamentului cu TVA de 5%, în cazul în care tranzactia este finalizata în acest an.inapoi