Licitatii Imobiliare Online "Standardul pentru licitatii imobiliare!"
Cauta Proprietati:


Inscrie-te aici pentru a primi informații despre licitațiile noastre!Informatii Despre Palatul Culturii Ploiesti


Informatii Despre Muzeul Judetean De Biologie Ploiesti


Informatii Despre Muzeul Ceasului Ploiesti


Informatii Despre MUZEUL JUDETEAN DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE PLOIESTI


Informatii Despre Muzeul Petrolului Ploiesti


 
ȘTIRI
Preţurile locuinţelor noi s-au întors în urmă cu 2 ani
Data Adaugarii: 2009-01-29
Sursa: http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/preturile-locuintelor-noi-s-au-intors-in-urma-cu-2-ani-7160.html

Sectorul imobiliar a intrat în sezonul scaderilor din luna iunie a anului trecut, iar în momentul de fata costul apartamentelor noi s-a întors la valorile de acum 2-3 ani.


În ceea ce priveste preturile apartamentelor noi, Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential în cadrul CB Richard Ellis (CBRE), a declarat pentru Curierul National ca acestea sunt "deja la valorile de acum 2-3 ani".

Costurile au început sa scada din iunie 2008

Cum perioada de vara este una nefavorabila pentru tranzactii imobiliare, dezvoltatorii au început sa faca mici ajustari ale preturilor. Dupa seceta din vara a urmat agonia din toamna, moment în care criza financiara a blocat de tot piata. Astfel dezvoltatorii au fost nevoiti sa reduca din ce în ce mai mult costurile locuintelor, asa ca au ajuns la sfârsitul anului trecut la ajustari de 15-30% fata de anul precedent.

"Anul trecut, preturile apartamentelor noi s-au ajustat cu 25-30%", a afirmat Bordei.

Si reprezentantii Eurometropola sustin acelasi procent în ceea ce priveste preturile locuintelor noi. "Pe segmentul locuintelor noi, începând cu luna iunie, preturile au scazut cu 15-30%", au declarat pentru Curierul National  reprezentantii Eurometropola.


Anul trecut, între productivitate si dezastru

Si analistul Regatta Alexandru Nitescu sustine ca anul trecut am avut parte de 2 evolutii contradictorii: prima parte a lui 2008 a fost una productiva, iar a doua a fost una dezastruoasa pentru imobiliari. "Prima jumatate a anului 2008 a fost, cu siguranta, mai productiva în ceea ce priveste numarul si volumul tranzactiilor comparativ cu prima jumatate a anului 2007, în schimb, sfârsitul anului 2008 a adus o reducere semnificativa a preturilor", a afirmat Nitescu.


Potrivit oficialului Regatta, cererea sustenabila s-a redus odata cu introducerea noilor norme BNR. "Cererea de locuinte noi a crescut în ultimii ani, nu a scazut, însa determinanta pentru volumul cererii a fost cererea sustenabila, al carei volum a scazut dramatic odata cu introducerea noilor norme de creditare si care va înregistra evolutii spectaculoase atunci când normele de creditare se vor îmbunatati sau înrautati", a precizat Nitescu.


Pretul mediu de acum, între 1.200-1.300 euro/mp

Conform declaratiilor date de analistii imobiliari, în momentul de fata pretul mediu al unui metru patrat în cadrul unui ansamblu rezidential variaza undeva între 1.200- 1.300 de euro +TVA.
"În momentul de fata, pretul mediu pe metru patrat în Bucuresti în cazul apartamentelor noi este 1.200 euro +TVA", a mentionat oficialul CBRE.

În acelasi timp, reprezentantul Regatta afirma ca "pretul mediu de tranzactionare a locuintelor se situeaza între 1.200 euro - 1.300 euro + TVA/mp, valoare similara cu cea de la sfârsitul anului 2007".

El mai precizeaza ca "batalia promotiilor s-a dus datorita schimbarii cererii sustenabile, în sensul ca cea mai mare pondere a fost câstigata de utilizatorii finali (peste 90%), comparativ cu anul 2007, când cea mai mare pondere o înregistrau investitorii (peste 70%)".

Presiunea asupra preturilor continua

În ceea ce priveste o estimare pentru anul acesta a reducerilor preturilor locuintelor noi, analistii nu au stiut sa precizeze un procent si toti spun ca nu stiu unde se vor opri acestea. "Presiunea asupra preturilor continua, nimeni nu poate prezice cu exactitate pâna când. Proprietarii care au nevoie urgenta de lichiditati vor ceda sub aceasta presiune, însa sunt destui cei care îsi permit sa refuze sa vânda sub pretul de cost sau fara profit", a concluzionat oficialul Regatta.

Tot el spune ca anul acesta este un an greu predictibil cu multe elemente de incertitudine, iar piata imobiliara va evolua în strânsa dependenta cu foarte multi factori. Tranzactii se vor realiza în continuare, dar este greu de estimat volumul acestora.


Circa 3.000 de locuinte finalizate, puse pe piata de investitorii speculativi

Peste 3.500 de locuinte finalizate sau în curs de finalizare în urmatoarele sase luni sunt de vânzare în Bucuresti, circa 3.000 dintre acestea fiind detinute de investitori care le-au cumparat de la dezvoltatori, potrivit Colliers, care estimeaza scaderea tranzactiilor în 2009 fata de anul trecut. Potrivit datelor Colliers citate de Mediafax, cel putin 3.000 de unitati este oferta disponibila la vânzare pusa pe piata de catre investitori, livrata sau cu livrare în maximum sase luni. La acest numar se adauga înca circa 500 de locuinte oferite de dezvoltatori în fazele finalizate ale proiectelor.inapoi