Licitatii Imobiliare Online "Standardul pentru licitatii imobiliare!"
Cauta Proprietati:


Inscrie-te aici pentru a primi informații despre licitațiile noastre!Informatii Despre Palatul Culturii Ploiesti


Informatii Despre Muzeul Judetean De Biologie Ploiesti


Informatii Despre Muzeul Ceasului Ploiesti


Informatii Despre MUZEUL JUDETEAN DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE PLOIESTI


Informatii Despre Muzeul Petrolului Ploiesti


 
ȘTIRI
Tipuri de credite
Data Adaugarii: 2009-05-09
Sursa:

 

Tipuri de credite

 


Creditele de consum sunt destinate persoanelor fizice care pot dovedi că au o sursă stabilă de venit ( spre exemplu, lucrează pe baza unui contract de muncă). Ele  sunt în principal:

  • Pentru nevoi personale, cu şi fără garanţii
  • Pentru cumpărarea de bunuri de folosinţă îndelungată (de ex. electrocasnice)
  • Pentru cumpărarea unui automobil
  • Pentru vacanţă
  • Pentru studii
  • Pentru efectuarea unor tratamente medicale

Atenţie!

Creditele fără niciun fel de garanţii sunt însoţite, de obicei, de comisioane de acordare foarte mari.


Iată aici un articol despre comportamentul unor bănci româneşti:

http://www.cotidianul.ro/nesatuii_sistemului_bancar_dupa_descrierea_bnr-64978.html


Credite pe card

Sunt credite de consum acordate prin intermediul cardului bancar, care pot fi oricând accesate de titularii cardurilor. Banca emitentă dă dreptul unui împrumut într-o sumă mai mare de câteva ori decât suma aflată în contul deţinătorului de card. În acest caz însă, comisoanele şi dobânzile sunt mult mai mari decât în cazul unui credit bancar obişnuit. Aşadar, există "card de credit", cu care împrumutăm bani, şi "card de debit", cu care scoatem banii la bancomat din contul nostru, în care se depune salariul nostru, spre exemplu.

Credite specializate

Acestea sunt produse oferite de către banci persoanelor fizice dintr-un anumit domeniu de activitate - precum medici, notari, avocaţi, studenţi. Creditele, concepute special pentru aceste categorii, sunt menite să acopere nevoi specifice profesionale.


Credite imobiliare

Pot fi folosite pentru:

•·         Cumpărarea sau construcţia unei locuinţe

  • Modernizarea sau extinderea unui imobil
  • Cumpărarea unui teren

Având valori mari, aceste credite presupun adesea ipotecarea bunului cumpărat. 


 

 

 

 

 

Atenţie la creditele în valută!

 

Fluctuaţiile cursurilor de schimb pot provoca creşteri (dar, evident, şi scăderi) semnificative ale ratelor la creditele în valută, prin raportarea la moneda naţională. De aceea, e important de analizat de ce tipuri de venituri dispui pentru rambursarea ratelor, la ce monedă se raportează ele, pentru a evita asumarea acestui risc suplimentar. Luaţi în considerare că bancile comerciale folosesc un curs diferit de cel afişat zilnic de Banca Naţională.


Creditul de refinanţare

Este utilizat pentru a restitui integral un alt credit aflat în derulare, dar mai costisitor. Refinanţarea unui împrumut este recomandată atunci când ratele dobânzilor au scăzut destul de mult comparativ cu dobânda pe care o plăteşte un client la un credit aflat în derulare. Pentru ca refinanţarea să fie eficientă, diferenţa de dobândă trebuie să fie mai mare decât comisionul de rambursare anticipată a vechiului credit şi comisioanele percepute la acordarea noului împrumut (inclusiv poliţele de asigurare).


Creditul acordat la domiciliu

Se acordă în general pentru sume mici. O caracteristică a acestuia este că inclusiv ratele se pot plăti la domiciliu, direct reprezentantilor institutiei financiare creditoare. Nu este răspândit în România.


Leasing financiar

Îl amintim ca o formă diferită de a obţine finanţare. Dacă vrei să achiziţionezi o maşină printr-un împrumut de la bancă, devii imediat proprietarul maşinii. Dar, dacă apelezi la o companie de leasing, aceasta este proprietara maşinii până la finalizarea contractului (3-5 ani). Până atunci, plăteşti rate anuale pentru dreptul de a utiliza maşina. La sfârşitul contractului, devii proprietar doar dupa ce achiţi o aşa numită valoare reziduală. În cazul bunurilor pentru care se plătesc impozite mari, leasingul poate fi o formă avantajoasă de achiziţie; dar, trebuie spus că în România, Codul Fiscal prevede că, în cazul leasingului financiar utilizatorul este tratat din punct de vedere fiscal ca proprietar, deci obligaţia de a plăti impozitul pe bunul respectiv o are utilizatorul, şi nu firma care a oferit bunul în leasing. În România, motivul pentru care unii consumatori preferă să ia o maşină în leasing îl reprezintă dobânda mai mică decât cea de la bancă; dar mulţi clienţi au constatat că, în ultimă instanţă, avantajele leasingului, aşa cum este el înţeles de firmele româneşti, nu sunt chiar atât de evidente. Gândiţi-vă, de exemplu, că aveţi o maşină în leasing, că doriţi să mergeţi cu ea în străinătate şi că trebuie să "cereţi voie" de la firma de unde aţi luat-o ...
inapoi